luni, 15 iunie 2009
Azi, Mircea Dinescu
miercuri, 3 iunie 2009
Din nou despre Roşia Montană
4 miliarde de euro aduşi în România. Locuri de muncă pentru localnici. Asta promite în campania sa publicitară omniprezentă RMGC.
Sunt mereu surprinsă cât de mulţi oameni sunt dispuşi să cumpere poveştile vândute de compania canadiană.
Deci să judecăm: roşienii, bucuiumanii sunt mineri care au lucrat în mine tradiţionale, cu ciocan, lămpaş, vagonet etc. RMGC propune o exploatare cu cianuri, cu o tehnologie avansată, să zicem, care presupune ca roca mărunţită să fie tratată chimic pe o linie de exploatare automatizată. Faceţi o presupunere: cam câţi tehnicieni chimişti, câţi ingineri credeţi că sunt în Roşia Montană? RMGC promite, în faza de exploatare a minei, cea mai lungă, 700 de locuri de muncă directe. (Foarte puţine, oricum). 700 de locuri de muncă pentru cine? Pentru roşieni? Nu prea cred.
Cred însă că autorităţile locale care acum susţin (pe faţă sau nu) proiectul RMGC vor avea de răspuns în câţiva ani, dacă exploatarea va începe, în faţa celor cărora li se promit locuri de muncă şi care vor fi în şomaj, care nu vor putea face turism într-o zonă calamitată ecologic, care vor fi pierdut amprenta tradiţională a zonei lor natale.
Un calcul la rece, făcut de o econimostă belgiană, Francoise Heidebroek, consultant BERD în Romînia, puteţi citi aici:
"O reclama agresiva, datorata noii echipe de "profesionisti" care au fost angajati sa faca respiratie gura-la-gura proiectului de la Rosia Montana, vorbeste de un castig de 4 miliarde de dolari, care i-ar reveni statului roman in urma deschiderii minei. Cat de ieftina este aceasta propaganda ne-a demonstrat economista belgiana Francoise Heidebroek, prin calcule simple, facute cu abacul. "Daca se vor exploata 10 milioane de uncii de aur, cum scrie negru pe alb in proiectul companiei, inseamna ca zacamantul valoreaza peste 9 miliarde de dolari (luand in calcul pretul actual, de peste 900 de dolari uncia). inand seama ca valoarea redeventei cuvenite statului este de 2%, rezulta ca, in cel mai fericit caz, pe durata a 17 ani de viata a exploatarii, Romania s-ar alege, din tot aurul Rosiei Montane, cu un mizilic de 500 de milioane de dolari (cu tot cu taxe si impozite!), adica exact 10 kilometri de autostrada Bechtel! Cu alte cuvinte, ca sa dea statului 4 miliarde, cat spun in reclama, ar trebui ca redeventa sa fie de 50%! In sprijinul demonstratiei noastre vin si alte cifre: cu o investitie anuntata de un miliard de dolari, in utilaje si tehnologie, si cu un cost de productie de 4 miliarde USD (conform site-ului oficial al companiei), RMGC ar ramane, dupa ce isi plateste creditele la banci, cu 4 miliarde in mana. Cum va putea sa dea Romaniei cele 4 miliarde? Poate 4 miliarde de iluzii! Si sa nu uitam de costurile de refacere a mediului, de peste 2 miliarde de dolari, care, potrivit fostului ministru Sulfina Barbu, vor fi platite de contribuabilul roman. In aceste conditii, reclama lor este o minciuna grosolana, si ar fi cazul ca CNA sa se autosesizeze, conform legilor in vigoare, privind publicitatea in Romania".
Un atac la vedere impotriva sentintelor definitive ale justitiei?
Potrivit strategiei actuale, compania ar dori sa creeze o "punte" peste procesele pierdute in instanta, sustinuta fiind de presedintele Consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel, de primarul Albei Iulia, Mircea Hava, de ministrii Berceanu si Videanu, de deputati ai PDL si PSD (nu se cunosc inca pozitiile oficiale ale Presedintelui si Primului ministru). Este vorba de sapte procese care, potrivit Stefaniei Simion, de la Asociatia Alburnus Maior, "desfiinteaza de iure proiectul RMGC". Inaintam Presedintiei si Guvernului lista cu sentintele definitive: 1. Agentia pentru Protectia Mediului Alba este obligata de Curtea de Apel Mures, prin decizie definitiva, sa comunice informatiile care au stat la baza cererii de obtinere a acordului de mediu pentru foraje in perimetrul Bucium. 2. Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia 4607/2008, anuleaza Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic. Prin aceasta, nucleul proiectului minier, unde se gaseste cea mai mare concentratie de aur, este protejat de lege, exploatarea fara acest certificat neputand incepe. Compania incearca sa obtina unul nou, pentru acelasi perimetru, deci ilegal, de la Ministerul Culturii. 3. Curtea de Apel Alba decide irevocabil ca hotararile de consiliu local, prin care s-au aprobat PUG-ul Rosiei Montane si PUZ-ul zonei industriale, sunt ilegale, consilierii aflandu-se in conflict de interese. 4. Curtea de Apel Alba anuleaza contractul de colaborare dintre primaria Rosia Montana si compania RMGC, privind construirea amplasamentului de stramutare Piatra Alba - Noua Rosie Montana. 5. Curtea de Apel Alba anuleaza avizul simplificat de mediu, eliberat pentru proiectul RMGC, de 192 de puncte de foraje la Rosia Montana si 59 de puncte la Bucium. 6. Curtea de Apel Cluj decide, prin sentinta definitiva, anularea celui de-al doilea certificat de urbanism emis de Consiliul judetean Alba. 7. Curtea de Apel Timisoara constata suspendarea de drept a celui de-al treilea certificat de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba pentru RMGC. Cu un astfel de "pedigree" in justitie, o companie miniera ar intalni opozitia autoritatilor oricarei tari din lume, care s-ar gandi de zece ori inainte de a vorbi despre "necesitatea" unui proiect de exploatare. Numai in Romania, se pare, liderii politici pregatesc un atac la vedere impotriva sentintelor definitive ale Justitiei."
marți, 2 iunie 2009
Ce-l învaţă Cehov pe Treplev
Lecţie de literatură de Matei Vişniec, în Maşinăria Cehov
vineri, 22 mai 2009
Concert de mare artist în Românica
Bun. Vine fericita zi de 17 mai, data concertului. Ne luăm noi rucsacul în spinare, ţup în tren şi direcţia Sibiu. 7 ore de mers ca melcul cu CFR-ul nostru strămoşesc, căldură mare, monşer, dar Sibiul e o minune. Face să mergi 7 ore cu trenul fie şi numai să bei o cafea in Piaţa Mare.
La orele 20.00, concertul, în sala Thalia a filarmonicii Sibiu. Lumea îşi căuta disperată un scaun liber (biletele au fost fără locuri!), mulţi au stat pe jos sau în picioare. Publicul, avizat, în delir la apariţia lui Sandoval. Şi de-aici, începe: sunetistul nu ştia engleză, nu înţelegea ce-i cere artistul: mai tare microfonul de la trompetă, mai tare pianul, şi mai tare, şi mai tare, de unde... A renunţat omul. A doua sau a treia melodie, după vreun minut Sandoval vrea să intre pe voce. Ia voce de unde nu-i microfon, ca sonorizarea nu mergea. Nici n-a mers decât întrerupt, iar a renunţat, a cântat doar din trompetă, pian, orgă. (Să-l vedeţi pe Sandoval la pian!!!) Se fac românaşii noştri că repară sonorizarea, mai încearcă omul la următoarea melodie, ciuciu, nada. Publicul îi ameninţa pe sunetişti. Sandoval nu înţelegea. I se traduce de cineva din public. Nu vă îngrijoraţi, zice în engleză, vom continua să cântăm pentru dumneavoastră oricum.
La bis a cântat splendid, fără microfon, o melodie superbă (Adagio para clarinete de pe vremea Irakere), întreruptă de ţăcănitul aparatelor foto, care au blitzuit tot concertul. La al doilea bis nu s-a mai întos pe scenă, deşi publicul a aplaudat în picioare vreo cinci minute.
Oare o mai veni vreoata Sandoval în România?
Oare l-am putea blama dacă nu?
marți, 12 mai 2009
Cum Realitatea TV mi l-a făcut pe Jiji simpatic
Şi-atunci, bomba: Becali, cu ochii umflaţi de somn, zice: "Vreau să precizăm că Dvs. v-aţi anunţat că veniţi şi eu nu puteam să vă refuz!!" Deci vă daţi seama? Nu e cum credeam noi, că Jiji plăteşte televiziunile (sau nu le mai plăteşte), ci vine ele singurele la miere... Deci se trezeşte el Jiji în prima dimineaţă în familie după o lună de arest, şi la poartă, ce să vezi!!?? Televiziunea! Care voia impresii la cald. Cât de disperat după audienţă să fii ca să n-ai bunul simţ să laşi omul să stea şi el cu nevasta şi copiii după o lună? Adică, ştiţi, venim şi noi pe la Dvs, nu facem deranj mare, instalăm un studio şi-un car TV în faţa porţii. Trăiască televiziunea de ştiri!
luni, 11 mai 2009
Bulgakov. Mihail.
Inimă de câine, un text fabulos transformat într-un spectacol fabulos de un regizor talentat şi de trei actori fantastici. La Teatrul National Bucureşti. Dacă n-aţi fost, mergeţi. Veţi vedea un Marius Manole neverosimil, o prestaţie de mare, mare actor, alături de un Victor Rebengiuc irepetabil, ca totdeauna.
Am citit nuvela lui Bulgakov după ce am văzut piesa, iar personajele din text au acum chipul actorilor de la TNB. Tot aşa cum personajele Scrisorii pierdute au, pentru mine, chipul lui Rebegniuc, al Marianei Mihuţ, al lui Octavian Cotescu.
Pe scurt, despre Inimă de câine? Iată: un medic genial, chirurg neîntrecut în Europa, face experimente pentru a descoperi secretul tinereţii veşnice. Aşa-i: ce vanitate burghezo-decadentă! Ia un câine vagabond de pe stradă şi îi transplantează hipofiza şi testiculele unui om. Ale unui proletar beţiv, mort într-o încăierare banală dintr-o cârciumă. Stupoare: câinele se umanizează rapid, începe să vorbească, învaţă să folosească toaleta. Devine, fizic, om. Dar ia şi toate defectele omului de la care împrumutase organele: e beţiv, hoţ, mincinos, fără scrupule. Odios. E omul nou, făcut în laborator. Acţiunea piesei se petrece în Moscova anilor 1920.
O replică e de reţinut, în special. Doctorul Bormenthal spune dispreţuitor despre omul "nou": "un om cu inimă de cîine". Dr. Filipp Filippovici: "- Doctore, faceţi o mare greşeală. Pentru Dumnezeu, nu defăimaţi câinele!".
vineri, 8 mai 2009
Teza la română
"- Rezultatul concursului! strigă solemn prezidentul comisiei. S-au prezintat doi concurenţi: d. Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu. A reuşit domnul...
- Domnul?... întrebară într-un glas cei doi concurenţi.
- Domnul Niţă Ghiţescu! (n.r. - în teza cu subiect unic apărea Ghiţă Niţescu)
- Daţi-mi voie, domnule director, zise Niţă atins, pe când Ghiţă nu ştia ce să crează; trebuie să fie o greşală! Poate că n-aţi văzut bine probele!
- Cum! întrebă aspru directorul, prezidentul comisiei.
- Slava domnului! adăogă Niţă... ne cunoaştem ce putem... Trebuie să fie, nu Niţă Ghiţescu, ci Ghiţă Niţescu.
- Domnule! nu-ţi permit să fii rău crescut!... mă-nţelegi? Am zis bine: a reuşit d. Niţă Ghiţescu!
Dar d. Niţă Ghiţescu (n.r. - în teza cu subiect unic apărea Ghiţă Niţescu) nu s-a lăsat biruit de asprimea d-lui prezident al comisiei; foarte obraznic, a strigat şi mai tare:
- Nu se poate, domnule director! v-aţi înşelat! uitaţi-vă la probe!
Tonul cu care a zis "uitaţi-vă la probe!" a făcut un efect straniu asupra superiorului: i-a impus, parcă; acest domn a răspuns:
- În fine, errare humanum est... să vedem...
Şi zicând acestea, a scos din buzunar un plic, pe care camaradul lui Niţă-l cunoştea bine, şi din plic a tras o scrisorică; s-a uitat pe ea cu băgare de seamă şi, cu tonul mult mai blând, zâmbind:
- Ştii că ai dreptate dumneata?... Aşa e!... Vezi?... confundasem. În adevăr, a reuşit d. Ghiţă Niţescu.
- Aşa da! a răspuns plin de satisfacţie d. Niţă Ghiţescu.
Şi d. director, grav, se retrase-nchizând uşa. "
Vă rog să faceţi abstracţie de eventuale lecturi anterioare şi, doar pe baza acestui fragment să formulaţi ideea principala conţinuta. E??
Despre asta este, de fapt, vorba. Despre faptul că nişte aşa-zişi specialişti în evaluare nu sunt în stare să selecteze un text relevant şi adecvat vârstei elevilor.
Penrtru asta ar trebui să vedem nişte demisii, indiferent că de la... Niţă Ghiţescu sau de la Ghiţă Niţescu.
joi, 7 mai 2009
Matei Vişniec
S-a vorbit despre ultima montare a lui Radu Afrim, Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, care a deschis Fest Co la Teatrul de Comedie. S-a lăudat regizorul, s-au felicitat actorii, prezenţi în Club A. Matei Vişniec a povestit că n-a fost un apropiat al omului Cioran, a relatat un episod emoţionant (Cioran strângând în braţe o seară întreagă un colăcel primit de la cineva "de acasă", la ambasada României, imediat după Revoluţie) şi a făcut un soi de apologie rezervată, dacă acceptaţi aşa ceva, a celui care a fost după el "ultimul filosof posibil": retras din lume, indiferent la onoruri şi luminile reflectoarelor, refuzând premii ca Sainte-Beuve, Combat, Nimier, Morand, cum se ştie, şi invitaţiile lui Mitterand la Elysee, cum se ştie mai puţin.
Convorbiri cu cîinele oraşului
de Matei Vişniec
mă latră încet,
de ce latri la mine, îl întreb
sînt singur, îmi răspunde
şi mă cuprinde frica
să mergem să bem o bere
îi răspund
el rîde, îmi spune, eşti nebun?
ce-o să zică oraşul cînd ai să bei bere
cu cîinele oraşului?
eu mă înfurii şi strig: nu-mi pasă,
aşa să ştii, nu-mi pasă de oraşul tău,
îl detest, îl urăsc, sînt gata să-l arunc
în aer
de ce strigi la mine, mă întreabă
cîinele oraşului aproape plîngînd,
sînt singur, îi răspund
şi mă cuprinde frica
miercuri, 6 mai 2009
Roşia Montană
Problema Roşia Montană poate fi sintetizată în două puncte, mari şi late:
- O companie (RMGC) propune o exploatare auriferă cu cianuri în Ţara Moţilor, în inima Ardealului, într-una dintre cele mai frumoase zone din România. Târgul e aşa: noi vă dăm nişte bani (cică 40-50 mil. dolari anual, discutabil, vorbim altă dată de ce), în schimb radem de pe faţa pământului 4 munţi şi lăsăm în loc nişte găuri galbene terasate şi un lac de cianuri. Într-o zonă locuită! Cianurile, experienţa a demonstrat-o chiar foarte recent, la Baia Mare, se pot infiltra şi ucide plante, animale, oameni, situaţie calificată drept „crimă ecologică” de IPS Bartolomeu Anania. Peisajul, o bogăţie economică dacă privim din punct de vedere turistic, nu se va putea reface niciodată. Nu în următoarele câteva mii de ani.
- În măruntaiele munţilor care vor fi măcinaţi pentru a se extrage aurul (cca. 1 gram pe tonă!) se află vestigii arheologice inestimabile, galerii romane şi artefacte a căror distrugere ar reprezenta o crimă pe care numai un popor fără respect de sine o poate accepta.
Aceste subiecte ar trebui să fie de ajuns pentru ca orice altă discuţie pe această temă să fie inutilă. Şi totuşi, nu! Încă mai există oameni care cred că proiectul RMGC este unul viabil pentru zonă. Singurul.
Vă propun următoarea schimbare de termeni ai ecuaţiei: să zicem că în Delta Dunării (caz A) sau în zona Sarmisegetuza (caz B) s-ar descoperi importante zăcăminte de ce vreţi Dvs., de aur, de platină (n-avem, dar să zicem), de diamante... Cum vi s-ar părea propunerea unei companii care ar vrea să exploateze zăcămintele, cu preţul distrugerii zonelor respective? Aţi accepta? Ei bine, Roşia Montana e cazul A + cazul B.
luni, 4 mai 2009
Poveste de început
Blogul de față va fi, cum îi zice numele, despre viață și cărți. Despre metroul în care urcăm zi de zi, despre străzile blocate în fiecare dimineață și seară, despre politicieni, atunci când voi fi nervoasă sau hotărâtă, despre mâncare, filme, dans, fericire și plâns.
Va mai fi și despre cărți, care fac parte din viață. Cărțile mele, devenite ale mele prin îndrăgostire, mi-aș dori să devină și ale voastre. Și poate, prin ele, să devenim prieteni.